mide botoksu nedir

Yazımıza Mide Botoksu ile başlamadan önce kısaca obezitenin ne olduğundan bahsedelim.

Tüm dünyada artan bir sağlık sorunu olan obezite, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanmıştır. Vücuttaki yağ oranının erkeklerde %25, kadınlarda ise %30’un üstüne çıkması obeziteyi oluşturmaktadır. Bu hastalık sadece fazla kilolara neden olmakla kalmayıp, kalp ve tansiyon hastalıklarına, diyabet, böbrek hastalığına, solunum sistemi hastalıklarına, eklem hastalıklarına ve ani felçlere neden olmaktadır. Bundan dolayı tedavi edilmesi gerekmektedir.

Obezite hastalığım olup olmadığımı nasıl anlarım?

Obezite, vücuttaki yağ oranı ile anlaşılır. Obeziteyi hesaplamak için Vücut Kitle Endeksi (VKİ) formülü kullanılmaktadır. VKİ hesaplanırken kişinin kilosu, boy uzunluğunun karesine bölünür ve obezite durumu ortaya çıkarılır.

Obezite hesaplaması yapılırken Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği kriterler göz önünde bulundurulur. Dünya Sağlık Örgütüne göre Vücut Kitle Endeksi,

    • 18,5 ve altı: Zayıf
    • 18,5 – 24.9 arası: Normal
    • 25 – 29,9 arası: Fazla kilolu
    • 30 – 34,9 arası: 1. derece obezite
    • 35 – 39.9 arası: 2. derece obezite
    • 40 ve üstü: 3. derece obezite (Morbid obez)

olarak sınıflandırılır. Vücut Kitle İndeksi Hesaplama aracımızdan kendi boyunuz ve kilonuzu yazarak VKİ değerinizi öğrenebilirsiniz.

Mide Botoksu Nedir?

Mide Botoksu 10-15 yıldan beri kullanılmakta olan bir obezite tedavi yöntemidir. Endoskopik olarak uygulanır. Midenin iştahını ve açlığını etkileyen sinirleri ve kasları geçici olarak etkisiz hale getirmeyi amaçlar. Ortalama 15-20 dakika süren bu işlemden sonra, midenin iştahı ve açlığından sorumlu olan kaslar gevşer, sindirimi yavaşlar ve hastanın daha uzun süre daha tok hissetmesini sağlar, böylece daha az yemesi gerekir ve sonuç olarak hasta daha az yedikçe kilo kaybeder.

Karbonhidratların mide tarafından işlenmesi normalde 2-4 saat sürer. Mide Botoksu işleminden sonra bu süre 12 saate kadar çıkar.

Mide Botoksu İşlem Süreci

Mide Botoksu, endoskopik bir yöntem olan gastroskopi ile uygulanır. Gastroskopi, yemek borusu-mide-oniki parmak bağırsağının incelenmesinde kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemle, midenin belirli bölgelerine Botulinum Toksin (botoks) maddesi enjekte edilir.

Botoks mide kaslarının kasılmalarını sınırlandırma amacıyla enjekte edilir. Kasılmaları azalan kaslar sindirim sürecini yavaşlatır bu da hastada tokluk hissinin daha uzun sürmesi yol açar. İşlem 15-30 dakika gibi kısa bir sürede sonlandırılır.

İşlem sonrası hasta 1-2 saat gözlem altında tutulduktan sonra taburcu edilir. Günlük yaşama hemen dönülebilir.

Kimler Mide Botoksu Yaptırabilir?

Bu prosedür son yıllarda dünyada ve Türkiye’de yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Vücut kitle endeksi 40’ın altında olup, kilo vermekte zorlanan ancak kilo vermek için kararlı olan kişilere uygulanabilir. Midesinde ülser, gastrit gibi hastalıkları olan kişiler için önce bu hastalıkların tedavisi yapılmalıdır. Kas hastalıkları olan veya botoksa alerjik reaksiyon gösterebilecek kişilere Mide Botoksu uygulaması yapılmamaktadır. Ayrıntılı bilgi için: Kimler Mide Botoksu Yaptırabilir?

Uygulamadan Beklenti Ne Olmalıdır?

Uygulamanın iştaha etkisinin 2. günden sonra başladığı gözlemlenmiştir. Düzenli beslenme ve uygun bir diyet programı ile yaklaşık 4-6 ayda kişilerin %10-%15 oranında kilo kaybetmesi beklenmektedir.